úterý 14. prosince 2010

Jak se češou olivy v Tras-os-ontes

Zajímá Vás, jak vypadá tradiční sběr oliv pro oleje, které si u nás můžete koupit? Pojďte se podívat...



Sezona sběru začíná v oblasti Trás-os-Montes v prosinci a trvá do ledna. Jako vždy, záleží na mnoha faktorech a každý farmář se rozhoduje podle svých zkušeností. Díky tomu, že se sezona rozprostírá do delšího období ca. 2 měsíců, mohou si lidé navzájem pomáhat. Takže se rodiny a známí přesunují od sadu k sadu a sklidí tak téměř vše, včetně oliv spadlých na zem. Očesání jednoho „průměrného“ stromu ve 3-4 lidech trvá kolem 10-15 minut a v dobrých letech dá kolem 80 kg oliv z nichž se vylisuje kolem 15-20 litrů oleje.


Začíná se brzy ráno (my jsme si počkali na lepší počasí ;) ). Pod strom se natáhne plachta, do které potom olivy padají.




Pak nastoupí lidé s dřevěnými tyčemi a boucháním do větví a přímým strháváním oliv postupně očešou celý strom.



 
 I do tradičních metod proniká technika. Všimněte si mladíka úplně vpravo. Má k dispozici motorový „klepač“ (opravdu nevíme, jak to nazvat). Na konci dlouhé tyče je hák, který se ukotví k větvi a tyč pak větví klepe. Tak se dolů dostanou olivy, které už opravdu visí na vlásku. Ač netradiční, tak je tato metoda šetrnější ke stromu.

Z plachet se vytřídí olivy od kusů větviček a většiny listí. V době ručních lisů v olivách nezbyl ani jeden lísteček. Byla to opravdu práce pro Popelku. Nyní již samotné lístečky (bez kusů větviček) zůstávat mohou, protože současné, více automatizované lisy, jsou schopny olivy během čištění a dopravy na dopravníkových pásech, od listí oddělit.







Nakonec jsou olivy převezeny k lisování. Vše probíhá čistě mechanicky a za studena.

Výsledný produkt můžete ochutnat zde :-)









Žádné komentáře:

Okomentovat