neděle 15. listopadu 2009

Jak to začalo


Známe se s kamarádem už nějaký ten pátek a vždycky ho to táhlo z Čech tak trochu ven. Nejdřív koketoval s prací v Německu, ale pak nastal drobný obrat. V Německu se seznámil s Portugalkou a po pár společných letech tam se nakonec rozhodli ke společnému životu v domovině jeho nadcházející ženy - v Portugalsku.
Zajímavé na tom je, že mě a mojí ženu náš život také několikrát samostatně i společně svedl do Portugalska. Dokonce jsme se rozhodli, že tam strávíme naší svatební cestu. To je tedy story sama o sobě, ale o tom někdy jindy :-)


Nicméně rok před naší svatbou jsem objevoval krásu Lisabonu, a protože jsem nechtěl spát v ruchu velkoměsta, vydal jsem se ven z města, podél mořského pobřeží. Asi 20 minut od ruchu Lisabonu jsem našel malé letovisko s krásným starým městem, přímořskými vilami, moderní marínou, nádherným okolím a fantastickými výhledy. Jmenuje se Cascais... O to víc mě pobavilo, když mi teď po letech můj kamarád oznamoval své rozhodnutí, kde se v Portugalsku usídlí. Po nepovedeném pokusu žít na severu v Guimaresi, se rozhodli se ženou přesunout do Lisabonu, ale ne úplně do Lisabonu, spíš někam do klidu, kde je to blízko na pláž, ale do Lisabonu jenom chvilička autem nebo vlakem… Do Cascais  :-)


LisabonCascais


Kdybyste tam někdy jeli, doporučuji vám skvělý guest house „Casa da Pergola“
http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g189154-d239329-r4732647-Casa_da_Pergola-Cascais_Estremadura.html
Casa da Pergola

Je to bývalá šlechtická usedlost z 18. Století, která je nyní využívána už jen jako hotel, resp. Guest house. Nemohu zapomenout na mé skvělé 4 dny strávené na mramorové podlaze koupelny poté, co jsem se otrávil jídlem. Nicméně i to je poučení – v obyčejné hospodě nejez seafood… :-)

No nic, Portugalsko nás tedy postupně obklopovalo čím dál víc. Procestovali jsme vše krom přeplněných turistických letovisek na jihu a postupně zjišťovali, jak neuvěřitelně krásná a bohatá je tahle země.
Pozůstatky zámořských objevů budete v severním Portugalsku cítit v každém městečku. Má to sice trochu punc zašlé slávy, ale tohle prastaré bohatství na vás dýchne na každém kroku.
Postupně jsme pronikali do tajů portugalské kuchyně a objevovali kouzlo malých místních putyk, kam chodí místní na obědy, večeře a vlastně tak nějak kdykoliv na jídlo a pokec.
Většina středomořské kuchyně je postavena na kombinaci čerstvých surovin a olivového oleje, ale tady olivový olej hraje skutečný prim. A není divu. Je to jeden z nejúžasnějších olivových olejů na světě. Zejména olej ze severní oblasti zvané Trás-os-Montes je vyhledáván gurmány po celém světě a pravidelně se umísťuje na těch nejpřednějších příčkách v každoročních žebříčcích nejlepších olivových olejů světa.
Olivovníky v Trás-os-Montes


Také jsme si všimli, že kdykoliv jsme zpátky přivezli jako dárek domácí olivový olej, přátelé a kamarádi nám mohli utrhat ruce. Je tak skvělý, že ho chtěli všichni znovu a znovu.
A tak vznikl nápad, že bychom tenhle fantastický produkt, který tvoří páteř nejen středomořské kuchyně, ale také zdravé životosprávy a středomořské diety, mohli začít vozit a prodávat u nás v Česku. Při pohledu na nesmyslné ceny mizerných olejů v supermarketech bylo rozhodnuto.

Při svých cestách jsem dále objevoval svět portugalských vín. Pro mne, ostatně jako asi pro většinu z nás, bylo Portugalsko synonymem pro portská vína. Ale to by bylo příliš jednoduché. Velká vína z oblasti Douro jsou dnes asi největším trendem mezi předními světovými znalci a kritiky vín. Robert Parker a ostatní hybatelé světem vína objevili tuto vinařskou perlu poměrně nedávno, ale s o to větším ohlasem. Relativně skromná produkce těchto výjimečných vín je takřka okamžitě rozebrána domácí poptávkou a zejména nenasytnými trhy v USA, Anglii a Německu.
Terasy s vinnou révou v Douru


Přišlo nám škoda, aby svět těchto exkluzivních vín s cenovkou hluboko pod francouzským standardem, zůstal zcela ukrytý pro české milovníky vína.
Takže proto jsme tady. Vybíráme jen to úplně nejlepší. Sledujte náš web a blog a dozvíte se víc. Jenom předem varuji: Kdo jednou zkusí, už nechce nikdy přestat :-)






čtvrtek 12. listopadu 2009

Začínáme

Právě jsme vytvořili náš blog. Budeme zde pravidelně psát o našich cestách, zážitcích a dojmech, o vínech, o olejích, o producentech o nás a o spoustě dalších věcí